Voedingsschema’s zouden verboden moeten worden

 

Veel diëtisten en gewichtsconsulenten werken met voedingsschema’s. Het wordt je in de opleiding ook geleerd. Je moet in staat zijn een dagmenu te maken waarin de verhoudingen van koolhydraten, vetten en eiwitten precies kloppen. Ook ik heb tijdens de opleiding braaf deze opdracht gedaan. Ik ben in staat mensen een dag/weekmenu te geven waarmee ze gaan afvallen en wat recht doet aan de juiste hoeveelheden van elke voedingsstof.

En toch doe ik het niet.

Waarom voedingsschema’s niet werken
Een voedingsschema is niets anders dan een dieet. Een menu om te volgen waarmee je afvalt. Het is weliswaar geen crashdieet en het is opgesteld met uitgebalanceerde voeding, maar het blijft een dieet. Je volgt klakkeloos wat er in het menu staat. Je zult er ook mee afvallen, maar het is niet blijvend. Je kunt niet de rest van je leven voedingsschema’s, gemaakt door iemand anders, blijven volgen. Ja theoretisch kan dat, maar in mijn optiek moet je dat niet willen. Je kunt toch zeker zelf nadenken!!

Je leert niet zelf na te denken over wat goede, gezonde voeding is. Je leert geen keuzes maken, omdat dit al voor je gedaan is. Daarnaast is het enorm vervelend als er dingen in je menu staan die je niet lust of waar je simpelweg die dag totaal geen zin in hebt. Wat dan?

Hoe ga je om met verjaardagen, vakanties, uit eten en andere moeilijke momenten? Dat leert een voedingsschema je niet. En dat hoort bij het leven. Daarmee leren omgaan bepaalt je succes en zorgt dat je blijvend afvalt.

Ik ga ervan uit dat ieder mens zelf kan nadenken en prima in staat is eigen keuzes te maken. Daar leer je uiteindelijk het meest van. Wanneer je bereid bent om je keuzes onder de loep te nemen en na te gaan welke werken en welke niet, boek je resultaat. Niet door slaafs een dieet/voedingsschema te volgen. Door zelf je menu’s te maken, kom je er achter wat het beste voor je werkt.
Een gewichtsconsulente heeft als taak je vragen daarover te beantwoorden en je te ondersteunen bij het creëren van een menu dat bij je past en waar je je doel mee bereikt. Althans, dat is mijn visie. Ik weet uit persoonlijke ervaring en uit voorbeelden uit mijn praktijk dat het op deze manier werkt.

Conclusie
Volg geen schema’s of menu’s van een ander. Haal er inspiratie uit en pas het aan naar gelang je eigen behoeften, maar blijf zelf nadenken. Dat levert je uiteindelijk het meest op.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *