Tips voor moeilijke momenten

 

We kennen het allemaal, momenten dat je jezelf niet kunt stoppen om iets lekkers te pakken.
Vaak liggen er niet-helpende gedachten aan ten grondslag (ik heb het verdiend, het moet een keer kunnen, morgen let ik wel weer extra op, je hebt eigenlijk gewoon moe, etc). Maar je hebt niet altijd de tijd (of de energie) om die op dat moment onder de loep te nemen. Het is niet voor niets een ‘moeilijk’ moment.
Hieronder een paar simpele tips die mij van tijd tot tijd geholpen hebben (en nog steeds helpen). Gebruik wat voor jou zinvol is.

1) 10-minuten regel
Zeg tegen jezelf dat je het over 10 minuten mag. Dan vecht je niet tegen de gevoelens die je hebt, maar parkeer je ze even. Vaak heb je in die 10 minuten afleiding gezocht en is het moeilijke moment voorbij.

2) Leg het lekkers buiten handbereik
Door de kooktrommel achter in de kast te zetten of een andere plek waar je niet goed bij kunt, kost het extra moeite en meer tijd om het te pakken. Je creƫert dan tijd om tot bezinning te komen. Zo heb ik de koektrommel op de kast laten zetten door mijn man. Ik kan daar alleen bij als ik er een stoel bij pak. Dat is me teveel moeite, dus doe ik het niet. Zo heb ik al menig calorie buiten mijn mond weten te houden.

3) Zoek afleiding
Mijn nummer 1 reden om te eten, behalve om mijn lijf te laten functioneren uiteraard, is uit verveling. Zorg dus dat je wat te doen hebt. Je herkent het vast wel dat als je bezig bent, je niet aan eten denkt. De oplossing is dus simpel: zorg dat je iets om handen hebt. Strijken, internetshoppen, wandelen, kleuren, puzzelen, lezen, het maakt het uit, als het je maar weghoudt van eten.

4) Plan het in
Is het echt niet te doen om ‘nee’ te zeggen? Plan het dan in. Neem gerust dat lekkers en eet bij het avondeten minder of laat je toetje staan. Laat het een keuze zijn, niet iets wat je overkomt.
Heb je vaker rond dezelfde tijd een moeilijk moment? Plan dan zeker wat in, dan hoort het gewoon bij je dagmenu. Je lijf heeft het op dat moment blijkbaar nodig. Zo voorkom je dat het een moeilijk moment wordt en eet je niet meer dan je eigenlijk wilde.

Succes!