Schuldgevoelens als je snoept? Nergens voor nodig!

 

Veel mensen voelen zich schuldig als ze eten wat ze niet zouden mogen eten.
Dat wil zeggen, dat ze iets eten wat ze denken dat ze niet mogen eten.
Wie heeft namelijk bedacht dat je geen snoep, koek of ijs mag eten?
Oké, gezond is het niet. Maar wil dat dan zeggen dat je nooit meer mag snoepen? Dat je nooit eens lekker kunt genieten van een ijsje op een hete dag? Of een glaasje wijn op een verjaardag?

Natuurlijk wel!

Het gaat erom dat je een goede balans hebt. Dat je basisvoeding goed is. Zie het als een piramide die bestaat uit drie lagen.
De eerste laag is je basis. Daarin zitten voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten en natuurlijk mineralen en vitaminen. Je groente, je fruit, je vezels, je granen etc etc.
Dat is wat je over het algemeen eet. In de tweede laag, die minder breed en kleiner is, zitten de voedingsmiddelen die je af en toe eet. Je kiest bijvoorbeeld een keer voor wit brood in plaats van bruin brood of voor gebakken aardappelen in plaats van gekookte aardappelen.
En in het topje van de piramide zitten de voedingsmiddelen die je bij uitzondering eet. Je snoep, je koek, je wijn etc. Dat doe je bijvoorbeeld maar 1 keer in de week.
Wat je precies kiest en wanneer, dat bepaal jij. Je doet waar jij je goed bij voelt. Er is niet maar één juiste manier van eten. Net zo min als er maar één lichaamstype bestaat.
Iedereen is anders. Waar de een zich heel goed voelt bij een bepaald eetpatroon, kan dat voor een ander totaal niet werken. Dat hangt van zoveel factoren af (beweging, lichaamsbouw, allergieën, werk, hormonen etc).
Maar als je je eetpatroon als een piramide ziet waarbij je basis goed is, je af en toe/bij uitzondering andere keuzes maakt, dan doe je het goed naar mijn idee.

Stop met je schuldig voelen als je wat eet dat misschien niet de allergezondste keuze is.
Als je over de gehele linie voor het merendeel gezonde keuzes maakt en niet teveel eet, is er geen vuiltje aan de lucht. Het gaat om de balans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *