Stop met diëten! Maar doe dit wèl…..

Diëten werken niet. Iedereen die wel eens een dieet heeft geprobeerd, weet wat ik bedoel.
Ik ben een grote voorstander van ‘doe wat werkt’. Maar wat werkt nou eigenlijk?

Waarom werken diëten niet?
Een dieet is een voeding die aan een specifieke leefregel voldoet. Het woord ‘dieet’ is afgeleid van het Griekse woord diatia, hetgeen zoveel betekent als “leefregel” (wikipedia). Wanneer je een ziekte hebt, op een bepaalde stof verkeerd gereageerd, ergens allergisch voor bent of je cholesterol wilt verlagen bijvoorbeeld, volg je een dieet.
Om af te vallen volg je geen dieet. Je hoeft je niet aan een leefregel te houden, zoals mensen met een lactose-intolerantie wel moeten om niet ziek te worden. Dus stop met diëten als je gewicht wilt verliezen. Dat werkt niet, om de volgende redenen:

– Een ‘dieet’ om af te vallen volg je tijdelijk, het is niet iets dat je voor de rest van je leven vol gaat (of wilt) houden. Wat ga je doen als je dieet is gestopt? Weer verder op de oude voet? Dan krijg je ook weer het lijf wat daarbij hoort. Niet doen dus.

– Een dieet vertelt je vooral wat je NIET mag eten. Nu is het zo dat het niet aan een bepaald voedingsmiddel ligt waardoor je niet afvalt. En als je iets niet mag, wordt de drang ernaar alleen maar groter.

– Een dieet is vaak heel drastisch, je calorie-inname is ineens een stuk lager. Daardoor val je snel af, maar je lijf doet er vervolgens alles aan om hieraan te wennen en minder te gaan verbranden. Wat er gebeurt als je weer gaat eten zoals je gewend bent, hoef ik je niet uit te leggen lijkt me.

Wat werkt dan wèl?
Je leefpatroon blijvend aanpassen. Daarbij is dit het uitgangspunt: Eet minder dan je verbruikt.
Vervolgens let je op de volgende punten:

– Eet niet te weinig. Rond de 500 calorieën minder eten dan je nodig hebt, zorgt ervoor dat je gemiddeld een halve kilo in de week afvalt. Dat is snel genoeg.  Op mijn site, kun je berekenen hoeveel calorieën dat voor jou zijn.

Val je sneller af dan een halve kilo in de week ga je spiermassa verliezen en je wilt juist dat je vetmassa verliest.

– Eet wat je lekker vindt. Anders houd je het niet vol. Daarbij mag je gerust een frietje, een chocolaatje (zelfs twee), een wijntje of een taartje eten. Als je dat maar niet te vaak en vooral niet te veel doet.

– Beweeg regelmatig. Je hoeft niet flink te gaan sporten, maar het helpt wel. Een lange wandeling, fietsen naar je werk of de trap nemen in plaats van de lift zullen je ook al helpen.

Conclusie
Je komt niet aan van een keer een frietje of een pizza, maar je valt ook niet af van één flinke work-out op de sportschool.
Beweeg regelmatig, eet niet tveel en blijf dat langere tijd doen. Wedden dat je afvalt?!
(i know: het is niet ‘sexy’, maar het werkt)

2 gedachtes over “Stop met diëten! Maar doe dit wèl…..”

  1. Naar veel diëten(zoals bijvoorbeeld dokter Frank, Sonja Bakker Modifast of via een diëtiste)te hebben gevolgd viel ik steeds wat af maar kwam ik ook weer aan, dus inderdaad diëten werkt niet!
    Ben al ruim 10 jaar bezig en niks werkte, ja voor een kilo of 10 maar dan hielt het weer op.
    Nu ben ik gisteren begonnen met de Think Thin Academy Cursus en heb de eerste opdrachten gedaan, doelen stellen en collage maken en dat heeft mij echt al meteen mijn ogen doen openen en al geholpen. Ben er kei blij mee en ga zo aan het volgende hoofdstuk beginnen! Ik ga ervoor om een andere Mindset te krijgen wat betreft het afvallen eten bewegen, om mijn doelen te behalen!!

    Groetjes Nancy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *