Soms heb ik, de deskundige, het ook gewoon lastig. Wat ik dan doe….?

Tja, ik kan dan wel alle wijsheid in pacht hebben, weten wat ik wel en niet moet doen om mijn gewicht te behouden en dat ook prima onder woorden kunnen brengen zodat anderen ervan kunnen leren, toch heb ik het soms ook gewoon lastig.
Ik ben namelijk een mens, mijn gedachten zitten mij net zo goed af en toe in de weg. Het overkomt mij ook wel eens dat er ‘ineens’ twee kilo extra aanzitten, omdat ik stiekem meer ben gaan eten/snoepen dan ik gewend ben te doen. Om tijdens die verjaardag een taartje te nemen en in de avond ook een bakje chips én een frietje met een flinke klodder mayo. ‘Ach dat kan best een keertje’ is wat ik dan net even iets te vaak denk op een dag. En dat is één dag geen probleem, maar dat duurt dan ‘ongemerkt’ dagen voort. Totdat mijn broeken niet meer lekker zitten.

Wat doe ik dan om het weer terug te pakken?
Daarvoor moet ik eerst uitleggen wat ik tot nu toe geleerd heb (en anderen leer).

Al jaren ben ik op het gewicht dat ik nu ben, en dat houd ik zo doordat ik mijn gedachten onder de loep heb genomen.
Wat denk ik? Helpt me dat? Brengt me dat een slanker lijf? En belangrijker nog, zijn deze gedachten waar?
Meestal zijn gedachten geen feiten. Het zijn hardnekkige gedachten die je meestal niet (meer) helpen je doel te bereiken.
Ik heb geleerd ze te herkennen, te erkennen en ermee te dealen zonder ertegen te vechten. Dat is wat ik doe:

Ik vecht niet meer!


Ik constateer dat die niet-helpende gedachten er zijn en ga ermee om. Ik accepteer dat ik denk dat ik zielig ben dat ik nu weer een aantal dagen extra op moet gaan letten om die kilo’s weer kwijt te raken. Ik accepteer dat ik denk dat ik een domme geit ben, omdat ik me heb laten verleiden weer meer te gaan eten. Ik accepteer dat ik mezelf stom vind omdat ik als gewichtsconsulente beter hoor te weten!
Doordat ik accepteer dat ik nu eenmaal denk wat ik denk, kan ik ermee aan de slag.

Hoe zet ik dat om in concrete stappen?

Wanneer ik geaccepteerd heb dat ik die gedachten heb, ga ik stappen ondernemen. Wat werkt is voor iedereen anders. Wat voor de één werkt, hoeft nog niet voor de ander te werken. Er zijn gelukkig veel interventies die je kunt plegen en je vindt vanzelf dat wat voor jou werkt, simpelweg door ze uit te proberen.
Voor mij werkt het om hardop tegen iemand anders te zeggen (iemand die ik vertrouw) dat ik deze gedachten heb en dat ik mezelf weer zielig vind. Dan benoem ik mijn plan van aanpak. Dat werkt voor mij. Mij helpt het om een hulpbron in te schakelen die ik deelgenoot maak van mijn innerlijke strijd en mijn plan van aanpak.

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen (wat ik me kan voorstellen), download dan mijn gratis ebook “Hoe je een goede start maakt met afvallen in 2 stappen zonder dieet”
Of plan een eveneens gratis telefonisch aanpakgesprek met me in.

Een telefonisch aanpakgesprek is altijd gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *