10 afvaltips

Hier komen 10 afvaltips die je moet weten als je gewicht wilt verliezen.

1 Eet minder dan je verbruikt
Met andere woorden: zorg dat je niet meer eet dan je door beweging weer kwijt raakt. Als je minder verbruikt dan je nodig hebt, val je af. Om precies te weten wat je eet kun je een app gebruiken die calorieën telt. Ik raad ‘my fitness pal’ aan, maar elke app waarmee je goed bij kunt houden is prima. Weten wat je eet, maakt dat je bewuster kiest.

2 Slaap voldoende
Wanneer je te weinig slaapt ga je overdag meer eten. Je bent niet voldoende uitgerust en dan vraagt je lijf om meer, plus je zelfbeheersing werkt beter als je genoeg rust hebt gehad in de nacht.

3 Eet wat je lekker vindt
Je houdt het niet vol als je dingen eet waar je niet van geniet. Eten moet op de eerste plaats lekker zijn.
Maak echter wel keuzes. Het is niet en/en maar of/of.

4 Kies bewust
Eet niet gedachteloos. Ga er rustig voor zitten, eet niet in de auto, kauw goed, leg je bestek tussendoor even neer en geniet.
Drink een slokje water. Proef echt wat je eet en geniet van elke hap. Dat maakt dat je beter voelt wanneer je voldoende hebt gegeten met als gevolg dat je tijdig stopt en jezelf niet volpropt.

5 Beweeg
Ga niet stil zitten. Koop een stappenteller om bewuster van je beweging te worden. Zorg dat je zowel cardio- als krachtraining doet. Cardio om calorieën te verbranden en kracht om je spieren sterker te maken en strakker te worden. Je hoeft geen uren te sporten per dag, elke beweging telt. Neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto wat verder weg van je werk, etc enz.

6 Blijf realistisch
Verwacht geen wonderen in een korte tijd. Afvallen heeft tijd nodig. Houd vol. Realiseer je dat moeilijke momenten erbij horen en dat je dagen hebt waarin je het niet ‘perfect’ doet. Dat hoeft ook niet, zo zit het leven niet in elkaar.

7 Ben niet bang voor vetten
Vetten zijn niet de vijand. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel en zijn een belangrijke energiebron. Ze geven je eerder het signaal dat je genoeg hebt gehad en het duurt langer voor je weer trek krijgt. Eet vooral de gezonde vetten, de onverzadigde vetten. Je kunt dit onthouden door de ‘o’ van ‘oké’.
Goede bronnen zijn bijvoorbeeld vette vis, olijfolie, noten en avocado’s.

8 Ken je valkuilen
Weet wat je moeilijk vindt en bereid je daarop voor of zorg dat de situatie zich niet voordoet. Haal geen lekkers in huis bijvoorbeeld of maak afspraken met jezelf over wat je wel en niet gaat nemen op een feestje.

9 Eet eiwitten
Ik zeg nu niet dat je alleen maar eiwitten moet eten en je koolhydraten moet laten staan.
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. Eiwitten zorgen voor de opbouw van je spieren. En spieren verbranden meer energie dan vet, daarom is nuttig je spieren optimaal te houden. Dat doe je door voldoende eiwitten te eten. Daarnaast zorgen eiwitten voor een verzadigd gevoel, wat ervoor zorgt dat je je snaaibuien onder controle houdt.
Eiwitten vind je oa in vlees, peulvruchten, noten, melk, kwark, yoghurt en natuurlijk ei.

10 Eet minder dan je verbruikt

Oh wacht, dat had ik al gezegd. Dan zal het wel belangrijk zijn, denk je niet?!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *