Als je nu stopt, gaat het zeker niet lukken

Je hebt voor jezelf een doel gesteld. Of dat nu het 25 kilo afvallen, een marathon lopen of het afronden van een opleiding is, je hebt besloten dat je dit wilt en je begint er vol goede moed aan. Het gaat weken goed. Je let op je voeding, je werkt je trainingen af of je doet het nodige huiswerk. En dan komt de klad erin……

Herkenbaar?

Ik weet zeker van wel. Dit is een vrij normaal proces. Vol enthousiasme beginnen we aan iets nieuws, het nieuwtje gaat eraf, andere zaken in het leven vragen je aandacht en je hebt niet altijd meer de motivatie om door te pakken.
Het resultaat is dat je niet meer op hetzelfde tempo gewicht verliest, je trainingen niet altijd even lekker lopen of het huiswerk op het laatste moment afgeraffeld moet worden omdat je het bent ‘vergeten’.

En dan wordt het gevaarlijk.

Je gedachten gaan een loopje met je nemen.
Zie je wel, het lukt tocht niet, ik houd het wéér niet vol.
Als een training van 8km al zwaar voelt, hoe ga ik dan ooit een marathon lopen?!
Waarom zou ik me nog drie jaar in het zweet werken voor die opleiding, eigenlijk is deze baan toch goed genoeg?!


Verandering is moeilijk en onze hersenen proberen ons, als het nieuwtje ervan af is, wijs te maken dat het helemaal niet nodig is, of dat het toch niet lukt, of laten ons afvragen waarom? Dit gebeurt omdat verandering onzekerheid met zich meebrengt en onze normale van gang van zaken dreigt te veranderen, en dat vinden we eng. Daarom krijgen we zulke gedachten.

Wat doe je daaraan?

Belangrijk is dat je deze gedachte herkent en erkent, want we zijn niet voor niets aan ons doel begonnen. We willen dit.
Het enige wat je in je hoofd dient te prenten is:

Als ik nu stop, gaat het zeker niet lukken.

Dus zeg vaker ‘nee’ tegen lekkere dingen, loop die kilometers en maak je huiswerk. Ook als je er geen zin in hebt, want je hebt een doel……toch?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *