Groente eten is gezond

Wat kan ik het beste eten als ik af wil vallen?

Eén van de vragen die me het vaakst gesteld wordt, is ‘Wat moet ik het eten als ik af wil vallen?’
Dat is ook niet zo’n vreemde vraag, want er is zoveel informatie over te vinden. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit blog krijg je daarom 5 richtlijnen die je daarbij gaan helpen.

Is er voeding waarmee je af kunt vallen?

Laat ik voorop stellen dat je niet kunt afvallen door iets in je mond te stoppen. Alles wat je eet bevat calorieën. Je krijgt dus altijd energie binnen als je wat eet.
Wat je moet doen, is zorgen dat je minder eet dan je verbruikt. Creëer een negatieve energiebalans, een calorietekort en je verliest gewicht.
Het beste kun je voeding nemen waar je goed vol van zit, zodat je genoeg eet en niet na een uurtje alweer gaat snaaien.
Naast voeding zijn er ook andere dingen die je kunt doen zodat je sneller en beter afvalt, zoals beter slapen.

Welke voeding kun je dan het beste nemen?

Daarvoor geef ik je 5 richtlijnen. Richtlijnen die je al een eind op weg helpen richting je streefgewicht.

Eet voldoende groente

Groente is goed voor je lijf. Het bevat veel vitaminen en mineralen.
Daarnaast bevat het weinig calorieën. Je kunt er dus veel van eten zonder dat je meteen heel veel energie binnenkrijgt. Als je je bordje vult voor het avondeten, doe dat dan voor de helft met groente.

Neem volkoren producten

Volkoren producten zijn vezelrijk. Vezels zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent en dat je dus minder behoefte hebt om te gaan snaaien.
Daardoor is het gemakkelijker om minder te eten, want je zult minder honger hebben. Ga voor volkoren pasta in plaats van witte pasta bijvoorbeeld. En vervang wit brood voor donker brood.

Eiwitten

Hetzelfde geldt eigenlijk voor eiwitten. De zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent. Je hebt langer een vol gevoel.
Op die manier eet je minder en wordt het makkelijker om dat calorietekort vast te houden. Daarnaast verbrand je meer calorieën bij het verteren van eiwitten dan bijvoorbeeld bij het verteren van koolhydraten.

Goede vetten

Wat zijn nu goede vetten? Zijn dat de verzadigde of de onverzadigde vetten? Dat is gemakkelijk te onthouden met dit ezelsbruggetje: de O van Oké.
De onverzadigde vetten zijn in de regel de vetten die wilt eten. Dat zijn de vetten die er niet voor zorgen dat je aderen dichtslibben, maar wel dat je langer verzadigd bent. Vetten hebben ook belangrijke functies in de lijf, waaronder het beschermen van je organen. Je hebt ze dus hard nodig.
Het nadeel van vetten is, dat ze calorierijk zijn. Zo zijn ongezoute noten een goede gezonde keuze. Maar neem er maar één handje van, want het tikt aardig aan in de calorieën.

Eet wat je lekker vindt!

Misschien wel de belangrijkste richtlijn, is eten wat je lekker vindt.
Als je tegen heug en meug voedsel naar binnen gaat werken, kun je er natuurlijk donder op zeggen dat je dat niet vol gaat houden.
Dat is ook precies de reden waarom ik geen voedingsschema’s geef.
Dan komen er ongetwijfeld voedingsmiddelen op te staan die niet lekker vindt of zelfs niet lust. Dan is het gemakkelijker om de handdoek in de ring te gooien. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Kies binnen deze richtlijnen voor de dingen waar jij van geniet. En dat mag ook wat lekkers zijn op z’n tijd.

Als je wilt weten welke 2 stappen je kunt zetten om een goede start met afvallen te maken, kun je mijn gratis ebook downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *