ga niet naar een diëtiste

2 redenen waarom je niet naar een diëtiste moet gaan als je af wilt vallen

Het is geen goed idee om naar diëtiste te gaan als je kilo’s kwijt wilt. Toch zie ik vaak dat vrouwen dat nog steeds doen. Waarom ze dat doen en waarom dat vaak een slechte keuze is, onthul ik je in dit artikel.

Bij een diëtiste val je niet af

Je wilt al een tijdje kilo’s afvallen. Je hebt op eigen houtje al verschillende diëten geprobeerd. Maar deze werken niet. Je valt wat kilo’s af, maar ze blijven er niet af. Sterker nog, je bent misschien zelfs zwaarder dan vóór je zoveelste dieet.
Als je op dit punt de handdoek in de ring gooit, blijf je dik. Je blijft je onaantrekkelijk voelen en je wordt steeds onzekerder over jezelf.

Omdat je dat beseft schakel je hulp in. Dat is een hele goede zet. Iedereen heeft wel eens hulp nodig. Ook ik als gewichtsconsulente schakel hulp in van anderen als het me even niet meer lukt (lees hier wat ik dan doe), zodat ik het snel kan terugpakken voordat het de spuigaten uitloopt. Ik heb inmiddels ontdekt hoe ik dat moet doen en help daar ook andere vrouwen zoals jij mee.
Maar jammer genoeg komen veel vrouwen niet bij mij, maar bij een traditionele diëtiste uit. Ik heb er 2 goede redenen voor waarom ik dat jammer vind.

De eerste reden waarom je ten onrechte naar een diëtiste gaat

Als je ziek bent, ga je naar de huisarts.
Als je gitaar wilt leren spelen, ga je naar een gitaardocent(e).
En als je af wilt vallen, ga je naar diëtiste toch?

Fout!
Het is logisch dat je de conclusie trekt dat je bij een diëtiste moet zijn, omdat dat nu eenmaal de weg is die je kent. Maar als dat echt de juiste weg zou zijn, dan waren er niet zoveel mensen met overgewicht.

De eerste reden waarom je niet bij een diëtiste moet zijn, is omdat ze handelen vanuit een vaste manier van eten. Ze geven je een voedingsschema mee dat gebaseerd is op algemene richtlijnen.
Daar is op zich niks mis mee. Die richtlijnen zijn er niet voor niks. Er zit absoluut een kern van waarheid en ik zou je ook zeker aanraden er eens goed naar te kijken (dit artikel helpt je daarbij).
Maar als ik hoor dat vrouwen wordt geadviseerd om geen brood te eten of alleen maar thee en water te drinken, dan gaan mijn nekharen overeind staan.
Ze gaan dan compleet voorbij aan wat jij wilt, aan wat jij gewend bent en aan waar jij daadwerkelijk hulp bij nodig hebt (ik kom hier bij reden 2 nog op terug).

Elk lichaam is anders. Jouw lichaam reageert anders op voeding dan het mijne. Dat komt omdat wij waarschijnlijk niet even oud, niet even groot en niet even zwaar zijn. Ik sport elke dag en jij wellicht niet. Ik heb een heel regelmatig leven en jij werkt misschien in wisselende diensten.
Al deze dingen zijn van invloed op hoe je reageert op de voeding die je eet.
Daarom is het onmogelijk om voor iedereen een soortgelijk voedingsschema te maken. Voedingsschema’s zouden sowieso verboden moeten worden. Daar gaat ook de tweede reden waarom je niet naar een diëtiste moet gaan als je af wilt vallen over.

De tweede reden waarom je ten onrechte naar een diëtiste gaat

diëtistes doen niks aan je mindset
Werken aan je mindset

De tweede en eigenlijk belangrijkste reden waarom je niet bij een diëtiste moet zijn als je kilo’s wilt kwijtraken, is omdat ze je niets leert over je mindset.
Ik weet het, het wordt een beetje een uitgekauwd woord. Maar daarmee is het niet minder waar. Als je niets aan je mindset doet, dan ga je niet afvallen.
De reden waarom ik slank ben, is dat ik mijn manier van denken over eten heb aangepakt. Ik heb geleerd om te gaan met gedachten als: ‘Morgen begin ik echt’ en ‘Nu is het toch al mislukt, ik kan net zo goed de hele zak leegeten’

Zoals ik al aangaf, wordt er te weinig gekeken naar wie jij bent.
Wat is de reden dat je af wilt vallen? Waar heb je écht hulp bij nodig?
Ik hoef je niet te vertellen dat je die hele chips niet moet leegeten. Dat weet jij zelf ook best. Jouw vraag is om je te helpen dat niet meer te doen. Je hebt er niks aan als ik je op je donder geef dat je dat gedaan hebt. Daar leer je niks van, dat is geen oplossing. Je gaat je er zelfs nog slechter van voelen.
Door, zoals veel diëtisten doen, met het vingertje te wijzen, leer je niet naar je eigen gedachten te kijken. Het helpt je niet om oplossingen te krijgen voor je snaaidrang, zodat je geen eetbuien meer zult hebben
En daarin schieten diëtisten echt te kort.
Afvallen heeft weinig met voeding te maken en heel veel met mindset.

Conclusie

Je moet dus niet bij een diëtiste zijn als je wilt afvallen. Begrijp me niet verkeerd. Lang niet alle diëtistes leveren slecht werk. Er zijn zeker hele goede bij, maar helaas is dat een uitzondering.
Zij weet absoluut heel veel over voeding en kan je daar zeker wel tips voor geven. Maar ze heeft in de opleiding niet geleerd hoe ze je kan helpen met je mindset.
Ik heb dat wel. Ik heb kennis van voeding, maar vooral van gedragsverandering en mental coaching. En dat maakt dat mijn klanten successen behalen, net zoals ik dat gedaan heb.

Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen?
Laat me je dan vrijblijvend bellen. Je kunt hier zelf je eigen afspraak inplannen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *