Hoe je zonder dieet blijvend afvalt met je mindset

Dat veel vrouwen af willen vallen en dat dit vaak niet lukt is bekend.
Maar hoe komt dat nou? Wat maakt dat afvallen zo moeilijk is?
Hoe komt het dat diëten niet werken? En waarom kun je alleen afvallen als je wat aan je mindset doet?
Het antwoord daarop heb ik in het Mindset Afvalmodel weergegeven. Als je snapt hoe dit model werkt, dan begrijp je waarom het afvallen tot nu toe nog niet is gelukt. Én wat je eraan kunt doen, zodat je wél blijvend afvalt.

Blijvend afvallen met je mindset, hoe dan?

Zoals ik in de inleiding al zei, kun je alléén door je mindset aan te pakken blijvend afvallen. Vergeet diëten. Ze werken niet. Waarom diëten niet werken?
Daar zijn verschillende redenen voor. Onder andere dat ze je verbieden bepaalde voedingsmiddelen te eten, maar verboden voedingsmiddelen bestaan helemaal niet.

Maar de belangrijkste reden dat een dieet niet werkt, is dat je niet leert nadenken over je eetpatroon. Én je leert niet nadenken over je gedachten en gevoelens over eten. Waardoor je keer op keer dezelfde fout(en) blijft maken. Je valt terug in oude patronen en daardoor lukt het afvallen niet.

Ik was zelf ook te dik

Zelf ben ik ook te zwaar geweest. Inmiddels ben ik al 16 jaar, los van mijn zwangerschappen, op mijn huidige gewicht. Van ‘blijvend’ gewichtsverlies kan ik met recht spreken.
Dit is echter niet zonder slag of stoot gegaan. Ook ik heb talloze diëten geprobeerd. Van koolhydraatarm eten tot een brooddieet en zelfs vasten. Ik heb het allemaal gedaan. Maar niets hielp. Niet voor langere tijd althans. Steeds viel ik terug en kwam ik de verloren kilo’s weer aan. Moedeloos werd ik ervan. Ik voelde me lelijk en dik en was jaloers op andere vrouwen die wel slank waren. Hoe deden zij dat toch? Waarom lukte mij dat niet?

Pas toen ik met mijn mindset aan de slag ging en het diëten los ben gaan laten, is het me gelukt een blijvende verandering te bewerkstelligen. Ik viel 15 kilo af en voelde me lekkerder in mijn vel. Ik kreeg van anderen te horen dat ik letterlijk meer rechtop liep. Ik durfde mezelf te laten zien. Ik mocht er zijn!
En omdat ik ervan overtuigd ben dat iedereen dit kan (ik ben nauwelijks een superwoman te noemen) help ik nu andere vrouwen dit ook te bereiken.
Hoe ik dit doe en wat jij er nu direct aan hebt, vertel ik je verderop in dit blog.

Hoe help ik vrouwen ook slank(er) te worden?

Ik moest er even over nadenken. Over de vraag wat ik nou precies doe.
Of ja, natuurlijk weet ik dat wel.
Ik help vrouwen hun streefgewicht te bereiken én behouden zonder dieet maar door middel van coaching op mindset. Dat is wat ik doe. Ik heb daar verschillende programma’s voor ontwikkeld, waaronder de Think Thin Academy.
In al mijn programma’s ligt de focus op, het zal je niet verbazen, je mindset.

Maar laatst kreeg ik de vraag: ‘Je hebt een methode ontwikkeld waarmee je vrouwen helpt, maar wat is die methode dan?’

Daar ben ik over gaan nadenken.
In mijn podcast spreek ik daar vaak over. In de verschillende afleveringen bespreek ik hoe dat in de praktijk werkt. Maar ik heb het nog nooit in één beeld kunnen vangen. In een model wat in één oogopslag vormgeeft hoe dat afvallen met je mindset nou werkt.

Tot nu!

Het Mindset Afvalmodel

Met het Mindset Afvalmodel maak ik in één beeld helder hoe afvallen met je mindset werkt. Hieronder zie je de eenvoudige versie van het model. Aan de hand van concrete voorbeelden, die ik hieronder verder uitwerk, krijg je inzichten in hoe het model werkt.

Mindset Afvalmodel ontwikkelt door Femke Pepers. Over hoe je blijvend afvalt met je mindset.

Zoals je ziet, is het cirkelmodel verdeeld in vier vlakken met daarin de woorden: onrust, overgave, controle en rust. De onderste twee, onrust en rust, staan voor de lange termijn. De bovenste twee, overgave en controle, voor de korte termijn.
Daarnaast staat de linkerhelft van het model voor een negatieve uitwerking. Waar de rechterhelft staat voor een positieve uitwerking.

Wanneer je start met afvallen, bevind je je in het kwadrant linksonder, bij onrust.
Je voelt je al lange tijd niet gelukkig met je lijf en dat brengt je onrust. Om in het volgende kwadrant, overgave, van het model te komen, heb je al tools geleerd om met de onrust om te gaan. Maar het lukt je nog niet. Je geeft je nog over aan de situatie op de korte termijn. Bijvoorbeeld door toch een taartje te nemen op die verjaardag. Terwijl je je had voorgenomen om dat niet te doen.
In het derde kwadrant van het model, controle, ben je al zover dat je dat taartje niet neemt. Je hebt de controle over de situatie.
En in het laatste kwadrant, rust, kom je als je op de lange termijn de juiste keuzes maakt. Je hebt de fase bereikt waarin je blijvend gewicht verliest.

Hoe herken je in welk kwadrant van het Mindset Afvalmodel je zit?

En hoe kom je in het volgende kwadrant terecht? Om daar antwoord op te geven, hebben we een uitgewerkt overzicht van het model nodig. Dat ziet er als volgt uit:

Het uitgewerkt Mindset Afvalmodel van Femke Pepers. Over de verschillende fases van blijvend afvallen met je mindset.
Mindset Afvalmodel van Femke Pepers

Wanneer je bij onrust bent, heb je een negatief zelfbeeld.
Je baalt van hoe je eruitziet in de spiegel. Je denkt dat het je nooit zal lukken om gelukkig te worden van je lichaam. Je eet niet goed en er zit geen vast patroon in. Je wisselt goede dagen af met hele slechte en je hebt regelmatig eetbuien. Je vecht een constante strijd uit tegen de kilo’s.

Als je, door middel van tools die je hebt gekregen (vanuit bijvoorbeeld de videoserie die ik ontwikkeld heb) in het kwadrant van overgave bent aangekomen. Herken je dat doordat je afspraken met jezelf hebt gemaakt. Maar als het puntje bij paaltje komt, lukt het je niet je daaraan te houden (denk aan dat taartje van eerder in dit blog). Je hebt schuldgevoelens als je wat lekker gegeten hebt. En als je in de avond alleen op de bank zit, heb je ongelooflijke moeite om niet in de kast te duiken. Wat je nog vaker wel dan niet doet. Je hebt wat tools geleerd, maar op de korte termijn krijg je het niet voor elkaar om ze correct toe te passen. Of in ieder geval niet vaak genoeg.

In het derde kwadrant, controle, zit je als het je op de korte termijn steeds vaker lukt om je aan je eigen afspraken te houden. Je zegt vaker ‘nee’ en trapt nauwelijks nog in je valkuilen. Maar als het dan onverhoopt toch misgaat, het een keer niet lukt om uit je valkuilen te blijven, vind je dat lastig. Dan komen oude gedachten, gedachten die je had toen je volop in onrust zat, weer bovendrijven. De kans dat je terugvalt naar overgave ligt nog op de loer. Op de korte termijn lukt het je, maar je houdt het niet lang genoeg vol.

En als de verschuiving naar rust zich heeft ingezet, ga je blijvend afvallen. Je bent wellicht nog niet alle kilo’s kwijt die je zo willen verliezen, maar je hebt er vertrouwen in dat het je gaat lukken. Je accepteert het als het even tegenzit en valt niet terug in oude gedrags- en/of eetpatronen.
En als je eenmaal op gewicht bent, dan blijven de kilo’s eraf. Je voelt je lekker, blij met wie je bent en dat straal je ook uit.

Meer weten?

Wanneer je blijvend gewicht wilt verliezen, heeft het geen zin om aan het zoveelste dieet te beginnen. Als je niets doet aan de onrust, aan de verkeerde keuzes die je maakt en de niet helpende gedachten die je hebt, dan verandert er niets. Dan kom je nooit bij de fase van rust. En zal je nooit blijvend afvallen.

Als je meer wilt weten over hoe dit voor jou kan werken. Neem dan gerust een vrijblijvend contact met me op. Dat kan door middel van een gesprek met me in te plannen of door een mailtje te sturen naar info@fitmetfemke.nl